Alexandr Sarnavský: Z privátního bankéře zakladatelem akciového fondu


Ján Hájek: Medvědí trhy, zhodnocení portfolia, změny v portfoliu během tohoto roku


Štěpán Hájek: O finančních trzích, akciích a jeho výhledu do budoucna

Jaký je Váš výhled do budoucna?

Centrálním bankám podle mě nezbyde nic jiného, než tolerovat v příštím roce trochu vyšší inflaci a jakmile začne ekonomika a inflační očekávání výrazněji zpomalovat, dojde k nějaké formě stimulu. Začátek odolnějšího nástupu býků odhaduji ke druhé polovině příštího roku, ale do té doby může přijít několik silných medvědích rally. Čekají nás horší výhledy managementů firem a revize zisků. V ekonomice se toho musí v příštím roce spoustu stabilizovat a rizik je skutečně příliš, aby mohl někdo dát jasný výhled, jak bude svět vypadat.

Odkaz na celý rozhovor


Lukáš Brodníček: Strategie GARP a akcie Be Semiconductor, Intuitive Surgical, Roche, a Novo Nordisk

Rozhovor s Lukášem Brodníčkem, portfolio manažerem z Fio investiční společnosti a také řečníkem České investiční konference 2022, o změnách v jeho portfoliu během tohoto roku, proč si vybral strategii GARP, o akciích Be Semiconductor, Intuitive Surgical, Roche, Novo Nordisk nebo Taiwan Semiconductors a jaký výhled na akciových trzích do konce roku vidí.

Odkaz na rozhovor


Michal Semotan: Gazprom, změny v jeho portfoliu a tvorba prvního akciového portfolia

Rozhovor s Michalem Semotanem, portfolio manažerem z J&T Banky a také řečníkem České investiční konference 2022 o změnách v jeho portfoliu během tohoto roku, jak to vidí s akciemi Gazpromu, co si myslí o společnosti Airbnb za současné ceny nebo jak si podle něho vytvořit své první akciové portfolio.

Odkaz na rozhovor


Martin Dienstbier: Jak investovat do biotechnologických akcií a REGN, BNTX, MRK

Poslechněte si rozhovor s Martinem Dienstbierem, spoluzakladatelem DIANA Biotechnologies a spoluzakladatelem investičního fondu Alethes, o investování do biotechnologických akcií, jak na analýzu biotechnologické akcie, na které trendy v tomto sektoru právě vsází, nebo co si myslí o akciích Regeneron, Biontech, Roche, Illumina a Merck.

Odkaz na podcast


Jak investovat do dobročinnosti, aby investovaná částka byla co nejefektivněji využita? 

Přečtěte si rozhovor se Šárkou Šnobrovou, Spoluzakladatelkou a předsedkyní správní rady Nadace člověk člověku, která je partnerem letošního ročníku České investiční konference. Šárka je původním povoláním finanční analytička, která stejně přistupuje k dobročinnosti - analyzuje jednotlivé projekty, aby byla "investovaná částka co nejefektivněji využita".

Odkaz na celý rozhovor


Jak využít alternativní data v investování

Jak využít alternativní data v investování? Co je Share of Search a proč ho použít pro vaší investiční strategii? Proč sledovat u vámi analyzovaných akcií návštěvnost webu? Nebo jaký vliv mohou mít data ze sociálních médií na vaše investiční rozhodnutí? Podívejte se na nový český start-up pro akciové investory strike.market, na kterém naleznete alternativní data jako jsou návštěvnost webu, žebříček mobilních aplikací, social media sentiment, Google Trends, Share of Search, patenty, data o počtech zaměstnanců a otevřených nových pozicích, a další.  

Odkaz na podcast 


Michal Semotan: Jeho investiční strategie a GBTC, PPC, BIF, FLU, CCJ, COIN, TEF, ALPHA

Poslechněte si rozhovor s nejotevřenějším portfolio manažerem v Čechách - Michalem Semotanem z J&T Banky o jeho investiční strategii ve fondu J&T Opportunity CZK OPP, ale také o akciích Biffa, Flughafen Wien, Cameco, S IMMO, Grayscale Bitcoin Trust, Coinbase, Public Power Corporation a dalších.

Odkaz na podcast


Aleš Vávra: Nejznámější český shortař a GME, BABA, TTWO, EA, GSX, BB

Rozhovor s nejznámějších českých shortařem Alešem Vávrou o jeho investiční strategii, o akciích, které právě shortuje a proč by nikdy neinvestovat do Alibaby.

Aleš Vávra je nejznámější český shortař, který jako jeden z prvních upozornil na dění kolem společnosti Wirecard. Od roku 2013 je portfolio manažerem fondu Metatron Long-Short Equity Fund. Oblasti kapitálových trhů se věnuje více jak 10 let. Zkušenosti získal v J&T Bance (2002 - 2013), původně jako makléř, následně jako konzultant předsedy představenstva. Je zastáncem fundamentální analýzy a preferuje dlouhodobý investiční horizont.

Odkaz na podcast


Lukáš Kotrba: Na křídlech GME a AZO, RHI, ERII

Rozhovor s Lukášem Kotrbou, portfolio manažerem z RSJ Securities o rekultivaci fondu New Markets, o akciích v jeho osobním portfoliu (GME, AZO, RHI, ERII, NTEKB) a o akciích, které zvažuje nakoupit do svého portfolia.

Pozn.: Rozhovor byl natočený 25. ledna, kdy cena GME atakovala hranici $100. Aktuálně nemá Lukáš žádnou pozici v akciích či opcích na GME. Malou část prodal 13. - 14. ledna, následovaly prodeje 22. ledna a následně hlavní prodeje mezi 25. a 28. lednem. Poslední část proběhla až z kraje února. "Nebylo to rozhodně psychicky snadné, protože už to nemělo nic společného s value, ale se short squeeze a zde to bylo daleko více o tradingu a psychologii. Nejvýše jsem prodával za 481 USD," dodává.

Odkaz na podcast


Jak se stát portfolio manažerem největšího českého akciového fondu s Jánem Hájkem z Top Stocks

Rozhovor s Jánem Hájkem, portfolio manažerem největšího českého akciového fondu Top Stocks, o tom, jak se stát portfolio manažerem, jaká je jeho náplň práce a jak zvládá stresové situace na akciových trzích.

Odkaz na podcast


Jaroslav Vybíral o akciích TWTR, NFLX, DIS, ROKU, SPOT, CCL, VOW3

Rozhovor s Jaroslavem Vybíralem, hlavním investičním stratégem ČSOB Asset Management, o jeho náplni práce a konkrétních akciích Twitter, Disney, Netflix, Spotify, Roku, Carnival Corporation a Volkswagen.

Odkaz na podcast


Lukáš Brodníček - Nejmladší český portfolio manažer a jeho portfolio

Rozhovor s Lukášem Brodníčkem, nejmladším českým portfolio manažerem, který spravuje Fio globální akciový fond, o jeho začátcích v investování, investiční strategii, akciích v portfoliu nebo o akcii, kterou se chystá do portfolia právě nakoupit.

Odkaz na podcast 


Záleží na fundamentech nebo na nich nezáleží? A proč?

Jakub Skryja: "Myslím si, že vždy záleželo a záležet bude. V krátkodobém nebo střednědobém horizontu se může zdát, že tomu tak není, ale dlouhodobě vždy bude platit, že hodnota společnosti leží v hodnotě jejího budoucího cashflow. Hodnota společnosti je závislá na mnoha parametrech (za nejdůležitějšípovažuji budoucí hodnotu úrokových sazeb, růst tržeb a profitabilitu), a proto může mít 100 investorů 100 názorů na tuto hodnotu a nikdo nemusí mít pravdu. Pokud si někdo myslí, že společnost XYZ bude dominovat svému sektoru (který je např. ve fázi raného vývoje), klidně si ji může koupit za 100násobek zisků nebo 20násobek tržeb (pokud zisky negeneruje) a nemusí přeplatit. To, že je dnes mnohem větší část společností naceněná jako budoucí vítěz, než tomu bylo třeba před 5 lety, a že většina z těchto společností se reálným vítězem nestane, je na delší diskuzi. V každém případě čas vždy ukáže a tržní hodnota se dříve či později přiblíží k vnitřní hodnotě, tzn. na fundamentech záleží."

Odkaz na celý článek zde


Dividendy a pandemie

Dividendové strategie jsou mezi investory poměrně oblíbené. Jenže to samo o sobě ještě neznamená, že výplata dividendy musí být vždy ideální. Přečtěte si článek Jakuba Skryji z Art of Finance publikovaný v časopisu FOND SHOP v říjnu 2020.

Odkaz na celý článek zde


Shortování aneb smysl sázek na pokles

Shortovánní neboli česky prodej na krátko patří neodmyslitelně k finančním trhům. Někteří spokulaci na pokles odsuzují a tvrdí, že škodí trhům. jenže jak je tomu doopravdy? Přečtěte si článek Mikuláše Splítka z fondu Stock Small Caps publikovaný v časopisu FOND SHOP 24. září 2020.

Odkaz na celý článek zde


Jakou růstovou akcii mít ve svém portfoliu?

Jakou růstovou akcii by měl každý držet ve svém portfoliu? Na tuto otázku odpovídali řečníci České investiční konference 2020. 

Daniel Gladiš: "MKL."

Jan Šumbera: "Za nejlepší test pro vhodnost titulu pro jednotlivé investory považuji pocit, který by nejspíš zažívali při prudkém propadu akcií. Já jsem při propadech velice komfortní s firmami jako je Amazon či ServiceNow."

Celý článek zde



Akcie, které stojí držet napořád

Které akcie podle řečníků České investiční konference stojí držet napořád? 

Jaroslav Brychta: "Byl bych opatrný s termínem "napořád" ale s Berkshire Hathaway jsem dlouhodobě velmi komfortní."

Celý článek zde


Akcie, do kterých bych nikdy neinvestoval ...


Tesla má nespočet příznivců, ale i odpůrců. Právě do tohoto druhého táboru patří i Daniel Gladiš, který by nikdy do této akcie neinvestoval. Do jakých akcií by nikdy neinvestovali další řečníci České investiční konference 2020?

Celý článek zde



Stát se investorem - Jak ovládnout tvůrčí magii akciového trhu

Mikuláš Splítek z Erste Asset Management vydává svojí první knihu pod názvem Stát se investorem - Jak ovládnout tvůrčí magii akciového trhu

V knize se dozvíte: 

  • jak se zorientovat v terminologii akciového trhu
  • jaký je rozdíl mezi hodnotovou a růstovou strategií
  • proč při studiu nepřehlédnout Benjamina Grahama
  • jak najít originální nápad, posoudit jej a vytvořit svou investiční tezi
  • jak provést odhad růstu ziskovosti a kdy konečně začít investovat
  • kdy následovat linii nejmenšího odporu a kdy shortovat
  • že složené úročení je osmým divem světa a proč je dobré nastavit investiční horizont na nekonečno

Více o knize naleznete na zde.


Největší investiční chyby řečníků České investiční konference 2020

Kolikrát se vám stalo, že jste prodávali příliš nízko nebo naopak nakupovali příliš vysoko a pak jen z povzdálí sledovali, jak se vidina rychlého zisku ztrácí v nedohlednu. Na jaké investiční chyby trpce vzpomínají řečníci letošního ročníku České investiční konference?

Mikuláš Splítek: "Bezpochyby můj úplně první burzovní obchod, kterým byl nákup warrantů na tehdejší Český Telecom. Sice jsem se naučil, jak složité je postihnout časovou hodnotu, ale ztratil jsem 95 % vložených prostředků. Od té doby jsem už nikdy s deriváty s pevnou dobou splatnosti neobchodoval."

Celý článek zde


Andrew Hollingworth z Holland Advisors a jeho investiční nápad na České investiční konferenci 2019


Massimo Fuggetta z Bayes Investments a jeho investiční nápad na České investiční konferenci 2019


Mikuláš Splítek z Erste Asset Management a jeho investiční nápad na České investiční konferenci 2019


Miron Zelina z Privatbanka a jeho investiční nápad na České investiční konferenci 2019


Alex Rauchenstein ze Strategic Investment Advisors Group a jeho investiční nápad na České investiční konferenci 2019


Jan Šumbera z Odyssey 44 a jeho investiční nápad na České investiční konferenci 2019


Ján Hájek z Top Stocks a jeho investiční nápad na České investiční konference 2019


Lukáš Brodníček z Fio investiční společnost a jeho investiční nápad na České investiční konferenci 2019


Pavel Kopeček z ČSOB AM a jeho investiční nápad

z České investiční konference 2019

Micron Technology - Americká firma z polovodičového sektoru a lídr v inovacích. Zabývá se výrobou paměťových čipů, konkrétně jde o paměti DRAM a NAND. V letošním roce tato společnost vyvinula ve spolupráci s Intelem nový typ paměti 3D Xpoint, který kombinuje výhody předchozích dvou. Polovodičový cyklus prochází pravidelnými cykly, aktuálně se nacházíme poblíž jeho dna, tj. v období, které bývá výhodné pro vstup do pozice. To je důvod, proč jsem tuto firmu prezentoval v letošním roce. Zároveň zde vidím velmi perspektivní dlouhodobou příležitost založenou na nových technologiích - 5G, internet věcí, cloud, pokračující robotizace a automatizace, které povedou k prudkému růstu množství dat ke zpracování, přenosu a uložení během příští dekády. Poptávka po paměťových čipech proto rychle poroste a z tohoto důvodu se vyplatí investovat do lídrů trhu, mezi které Micron patří. Hlavní rizika investice leží v Číně, ať už jde o obchodní válku s USA, nebo snahu říše středu zvýšit svoji nezávislost v technologickém sektoru.


Daniel Gladiš z Vltava Fund a jeho investiční nápad
z České investiční konference 2019

Babcock International je přední poskytovatel inženýrských služeb pro obranu, záchranné služby a jadernou energetiku v UK a dalších zemích. Jde o velmi solidní společnost, vysoce ziskovou se stabilními maržemi, podnikající v odvětví s vysokými bariérami vstupu. Ty jsou dány jednak vysokou odborností, kterou činnost společnosti vyžaduje, a také vlastnictvím důležitých aktiv a infrastruktury, které Babcocku dávají v některých segmentech téměř monopolní postavení. Business společnosti je zavedený a časem prověřený, téměř zcela necyklický a akcie se obchodují s oceněním blízkým historickému minimu.


Pavel Kopeček z ČSOB Asset Management: Život na baterky

Jedním z nepopiratelných trendů současnosti je snaha o omezení škodlivých emisí v řadě hospodářských sektorů. Které jsou ty hlavní a lze na tomto trendu vydělat? 

Přečtěte si celý článek Pavla Kopečka v časopise Fond Shop zde

(26. září 2019)


Lukáš Brodníček z Fio investiční společnost: Navzdory zpomalující se světové ekonomice věřím nadále akciím

Co vás nejvíce v letošním roce na trzích překvapilo?

Vždy dokáže překvapit, jak rychle se mění tržní sentiment. Jak nečekaný byl panický výprodej na akciovém trhu koncem minulého roku, tak překvapil i rychlý návrat zpět směrem k maximům, alespoň v případě amerických indexů. Díky těmto extrémům se však na trhu objevují investiční příležitosti a některé akcie se daly nakoupit na poměrně atraktivních úrovních.

Kde dnes podle vás nachází nejvíce investičních příležitostí?

Navzdory zpomalující se světové ekonomice věřím nadále akciím. Konkrétně společnostem s trvale udržitelnou konkurenční výhodou, stabilně rostoucí ziskovostí, značnou tvorbou free cash flow, vysokým podílem opakujících se (recurring) tržeb a robustní rozvahou bez velkého zadlužení. Vzhledem k ekonomickému vývoji bych doporučoval spíše akcie firem s velkou tržní kapitalizací a pevným postavením na trhu.

Kterým částem trhu doporučujete se raději vyhnout?

Individuální investor může kvůli nízkým výnosům vynechat skoro celý dluhopisový trh. Na akciovém trhu bych se vyhnul většině IPO, které se na konci hospodářského cyklu dostávají na trh. Při zhoršení ekonomiky opadne rychle hype a investoři začnou více řešit fundament samotných firem, které zatím nic nevydělávají a negenerují ani pozitivní provozní cash flow.

Je na trzích něco (akcie, sektor, region), který vám připadá do očí bijící svým iracionálním oceněním? Ať už svou drahostí nebo levností?

Absurdní začíná být stav na dluhopisovém trhu, když zhruba čtvrtina (okolo 16 bilionu USD) globálního trhu s vládními dluhopisy se nyní obchoduje se záporným výnosem. Celá německá, švýcarská nebo holandská výnosová křivka až do splatnosti 30 let je v mínusu. Výnosy klesají i na korporátnímu dluhu a investoři platí na horizontu deseti let švýcarské společnosti Nestlé, za to, že jí mohou půjčit peníze. V Dánsku banky dokonce začaly nabízet klientům hypotéky se záporným úrokem.

Kterým trendům vývoje (např. EV, cloud computing, ESG, maso s nulovým obsahem masa, atd.) nejvíce věříte a jak z nich může těžit investor?

Investor může samozřejmě sám vybírat akcie firem, jejichž byznys je na tyto trendy navázaný. Otázka mi trochu nahrává, když možností může být také investice do Fio globálního akciového fondu. Do fondu vybírám zpravidla akcie společností, které mají expozici na některý nebo hned na několik sekulárních trendů v určitých odvětvích, což zajišťuje stabilní růst tržeb a zisku. Jde o důležitou součást investiční strategie fondu. Z jednotlivých trendů se dá zmínit například digitalizace plateb, minimálně invazivní chirurgie, cloud computing nebo elektrifikace aut.

Pokud byste měl dát všechny své peníze do jediné akcie a nesmět na tuto investici pět let sáhnout, která by to byla?

Pokud by musela být jen jediná, tak bych vybíral mezi akciemi z fondu, který spravuji. Asi bych zvolil společnost ASML kvůli monopolu v technologii EUV. Jedná se o titul z polovodičového sektoru, který bude mít jistě dost volatilní vývoj, nicméně bez EUV se svět bude těžko technologicky posouvat dál.


Ján Hájek z Top Stocks a jeho investiční nápad 

z České investiční konference 2018

Ján Hájek, CFA, portfolio manažer, Top Stocks

Ján působí na akciovém trhu od roku 1994, původně jako akciový analytik, portfolio manažer a proprietary trader. Manažerem podílového fondu Top Stocks je od jeho založení v srpnu 2006, kdy nastoupil do společnosti Erste Asset Management ČR. Tento fond investuje do koncentrovaného portfolia tvořeného přibližně 25 společnostmi, které jsou obchodované na trzích v USA a Evropě a které jsou vybírány s ohledem na jejich dlouhodobý růstový potenciál.


Daniel Gladiš z Vltava Fund a jeho investiční nápad 

z České investiční konference 2018

Daniel Gladiš, Vltava Fund

Dan vystudoval VUT Brno. V letech 1993-1998 byl ředitelem společnosti Atlantik finanční trhy, a.s., člena Burzy cenných papírů Praha, kterou založil. V letech 1999-2004 byl ředitelem ABN AMRO Asset Management (Czech), a.s. V roce 2004 založil investiční fond Vltava Fund SICAV. Vltava Fund je globální akciový investiční fond určený pro kvalifikované investory. Daniel Gladiš je autorem knih Naučte se investovat a Akciové investice.


Patrik Hudec z Generali Investments CEE a jeho investiční nápad z České investiční konference 2018

Patrik Hudec, CFA, Head of Fund Portfolio Management, Generali Investments CEE

Patrik Hudec, CFA, Head of Fund Portfolio Management, Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. Patrik svou kariéru zahájil v roce 2004 ve skupině PPF ještě během studií finanční a pojistné matematiky na MFF UK v Praze a podílové fondy s různorodými strategiemi spravuje více než deset let. V současnosti působí na pozici Head of Fund Portfolio Management u největšího správce aktiv v ČR Generali Investments CEE a je v představenstvu investiční společnosti Generali Invest CEE plc se sídlem v Irsku a penzijní společnosti Generali Voluntary Pension Fund Management Company registrované v Srbsku.


Mikuláš Splítek z Erste Asset Management a jeho investiční nápad z České investiční konference 2018

Mikuláš Splítek, portfolio manažer, Erste Asset Management

Mikuláš je portfolio manažerem ve společnosti Erste Asset Management, která spravuje aktiva i pro Českou Spořitelnu. Osobně řídí akciový fond Stock Small Caps, který je zaměřený na menší firmy ze Severní Ameriky a západní Evropy. Dříve působil u obchodníka s cennými papíry Brokerjet ČS. Pro Investiční web vytvářel program o psychologii investování, pro Roklen24 psal Seriál investičních nápadů. Jeho strategie kombinuje hodnotový přístup B. Grahama s vyhledáváním růstových příběhů podle P. Fishera.


Miron Zelina z Privatbanka a jeho investiční nápad 

z České investiční konference 2018

Miron Zelina, místopředseda představenstva, Privatbanka

Miron se věnuje finančnímu poradenství prakticky 26 let. Od roku 1999 byl ředitelem obchodníka s cennými papíry, Invest Brokers, o.c.p., a.s. a od roku 2004 působí v Privatbance, zpočátku na pozici ředitele Odboru Treasury a posledních pět let je členem představenstva odpovědným za privátní bankovnictví, treasury a asset management. Kromě toho je místopředsedou Výkonného výboru Asociace obchodníků s cennými papíry a angažuje se za spravedlivější daňové prostředí pro fyzické osoby při investicích do cenných papírů. Upřednostňuje investice, za kterými je reálné cash flow (akcie, dluhopisy). 


Alex Rauchenstein ze Strategic Investment Advisors Group a jeho investiční nápad z České investiční konference 2018

Alex Rauchenstein, MBA, CEFA, CEO, Strategic Investment Advisors Group

Alex se narodil ve švýcarském Aarau a je držitelem titulu Executive MBA pro mezinárodní řízení bohatství z univerzity GSIA Carnegie Mellon a MBA z univerzity v Ženevě. Kromě toho je autorizovaným evropským finančním analytikem. Do prosince roku 2005 působil jako vedoucí investičních procesů v Centrum Bank, specializované privátní bance ve Vaduzu (Lichtenštejnsko). V této funkci zodpovídal za koordinaci strategické rozdělování aktiv a výběr sektorů, fondů a akcií. Před nástupem do Centrum Bank v roce 1999 strávil tři roky zakládáním a řízením východoevropského akciového fondu v rámci celosvětově uznávané poradenské služby UBS Asset Management. Alex získal své velice solidní finanční vzdělání na univerzitě UBS v Zurichu, kde zahájil svou kariéru v roce 1989 v rámci programu pro stážisty. Do společnosti Strategic Investment Advisors Group oficiálně nastoupil v lednu 2006 jako generální ředitel firmy SIA Funds AG.


Ondřej Klečka z Arca Capital a jeho investiční nápad 

z České investiční konference 2018

Ondřej Klečka, investiční manažer, Arca Capital

Ondřej v současnosti působí jako investiční manažer ve skupině Arca Capital, kde se zaměřuje na vyhledávání taktických příležitostí (speciální situace napříč typy aktiv) a podhodnocených akciových titulů napříč regiony (převážně však v Evropě a USA). Do Arcy přišel v roce 2017 z poradenské firmy BCG, kde se soustředil na poradenství pro finanční instituce. Před tím působil v Evropské centrální bance a ve společnostech EY a Accredio. Je absolventem VŠE v Praze, držitelem titulu CFA. Studoval taktéž v USA na Duke University, The Fuqua School of Business.


Urs Marti ze Strategic Investment Advisors Group 

a jeho investiční nápad z České investiční konference 2018

Urs Marti, BBA, Director, Strategic Investment Advisors Group

Urs se narodil v Curychu a svou kariéru začal v společnosti UBS v roce 1987 v rámci tradiční stáže v oblasti financí. Titul BBA obdržel v roce 1999 na škole KSZH. Do roku 2003 pracoval v obchodním a prodejním oddělení společností UBS a CSFB a byl členem start-up týmu Swiss Capital Group. V roce 2003 se Urs připojil k firmě Zulauf Asset Management, aby založil prostředkový fond, který nadále řídil jako partner v malé společnosti pro správu aktiv po roce 2008. Během této doby také zodpovídal za fond uranu. V roce 2012 založil společnost pro přímé investice do zdrojů a zemědělství. Ke společnosti Strategic Investment Advisors Group se připojil v dubnu 2016.


Jiří Dopita z Verdi Capital a jeho investiční nápad 

z České investiční konference 2018

Jiří Dopita, analytik, Verdi Capital

Jiří je analytikem ve společnosti Verdi Capital, která se zabývá správou aktiv. V minulosti působil jako investiční analytik ve společnosti AAKON Capital. Jiří vystudoval obor Finance, finanční trhy a bankovnictví na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. V průběhu svých studií byl aktivním členem vedení Klubu investorů, kde měl na starosti organizaci přednášek s předními českými finančníky a investory. Zaměřuje se na západní trhy a při analýze společností využívá převážně fundamentální analýzu.


Rozhovor s Jánem Hájkem z Top Stocks

Ekonomický cyklus zejména v USA se zdá být delším než v minulosti. Jakým způsobem při výběru atraktivních investic s fází/délkou hospodářského cyklu pracujete? Ovlivňuje nějak zásadně vaši investiční strategii?

JH: Domnívám se, že se již nacházíme v pozdní fázi ekonomického cyklu, kdy relativní výkonnost akcií bude ovlivňovat spíše růst jejich ocenění než růst jejich ziskovosti. Růst ziskovosti se výrazně nebude lišit od růstu tržeb, protože již bude těžké dále zvyšovat ziskové marže, které se nachází v blízkosti svých maximálních hodnot. Také v této fázi cyklu nebývá vysoký rozptyl růstu ziskovosti v rámci jednotlivých sektorů, tj. kromě těch nejlepších firem se relativně daří i těm dalším firmám.

Dále se domnívám, že se letos nebude opakovat nízká volatilita z uplynulého roku, kdy maximální korekce nepřesáhla 4 % a že v průběhu letošního roku uvidíme standardní korekci v rozmezí 8-12 %, která je typická pro akciové trhy. I když je v pozdní fázi cyklu stále těžší nalézt trhem nedoceněnou nadprůměrně rostoucí společnost, zůstává toto mojí strategií i pro následující roky.

Celý rozhovor naleznete zde.

30.1. 2018


Peter Bálint z Infinity Capital Group a jeho investiční nápad 

7 týdnů po konání 4. ročníku České investiční konference (23. - 24.11. 2017) hodnota akcie TEVA, kterou představil Peter Bálint, narostla o 104 %. Přečtěte si komentář Petera, co vedlo akcii k jejímu zhodnocení. Komentář zde.


Ján Hájek z Tops Stocks a jeho investiční nápad

Česká investiční konference 2017


Peter Bálint: Prvním impulzem k investování byla kniha Hazardní hry

Co vás přivedlo k investování?

PB: Během studií na Ekonomické Univerzitě jsem narazil na knihu od českého emigranta jménem Jiřího Drašnara. Kniha se jmenovala Hazardní hry a byla o investování do finančních nástrojů a více méně o tradingu. To mě natolik pohltilo, že jsem celé své další úsilí zaměřil na finanční trhy a vše, co s tímto tématem souvisí.

Odkaz na celý rozhovor.

11.9.2017


Gladiš & Hájek: Investujete? Chce to větší trpělivost než kdy dřív

Investujete? Chce to větší trpělivost než kdy dřív, protože příležitosti na burze neleží jen tak na zemi. Indexové investování není automaticky cesta k dobrým výnosům, říká Ján Hájek z Top Stocks v rozhovoru s Danielem Gladišem z Vltava Fund.

Odkaz na celý rozhovor

8.9.2017


Jan Kaška: Všichni blázní a hrají all-in. Rozumný investor ale nesází na jednu kartu. 

Spojuje je vášeň pro investice, netradiční pohled na trhy a snaha hledat v záplavě investičních nástrojů takové, které přinášejí výnosy bez ohledu na dění na trhu. Janové Kaška a Rohrbacher jsou hlavní tváře fondu Charles Bridge. Ten první dává fondu filozofii a makropohled, druhý jako opční specialista vymýšlí, jak ulovit velkou investiční rybu. A společně slaví úspěchy.

Odkazna celý rozhovor

7.9.2017



Ján Hájek: Dostal jsem příležitost řídit fond Top Stocks podle vlastní investiční filozofie

Řídíte akciový podílový fond Top Stocks ve společnosti Erste Asset Management ČR. K jeho řízení jste se dostal poměrně netradičním způsobem. Jak k tomu došlo?

JH: Dva roky před založením fondu jsem pracoval v oddělení strategických analýz České spořitelny. Měl jsem na starosti produkt "Seznamy doporučených titulů", kde vycházely doporučení na investice do jednotlivých akcií.

Na "Seznamy doporučených titulů" jsme měli velmi dobrou odezvu od klientů. Tyto analýzy se jim líbily, ale spoustě z nich se nechtělo samostatně investovat. Líbil by se jim více fond, který by s touto filozofii fungoval a investoval.

Kolegové z Investiční společnosti České spořitelny (pozn.: společnost byla na podzim 2015 přejmenovaná na Erste Asset Management ČR) mě oslovili a já se tomu vůbec nebránil. Vždycky jsem chtěl pracovat v asset managementu. A takhle jsem dostal šanci řídit podílový fond Top Stocks podle vlastní investiční filozofie.

Odkaz na celý rozhovor 

6.9.2017


D. Gladiš o investování do akcií

Video pro portál Na volné noze 2017


J. Skryja a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


M. Splítek a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


P. Vyroubal a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


J. Kaška a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


J. Langmajer a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


M. Zelina a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


D. Gladiš a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


K. Slížek a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2016


Rozhovor s Patrickem Vyroubalem

Portfolio manažer, ČSOB Asset Management

Máte nějaké investiční vzory?

... kdybych měl zmínit jedno jméno, byl by to George Soros, který si uvědomuje, že trhy nejsou dokonale efektivní, protože kdyby tomu tak bylo, pak by neexistovaly ani bubliny, ani krize. I když trhy směřují dlouhodobě k rovnováze, stav rovnováhy je vzácný, a navíc velmi nestabilní. Souhlasím s jeho názorem, že ceny, vnímání účastníků trhu a fundament se vzájemně ovlivňují, což například vede k tomu, že růst ceny přiláká další nakupující, kteří způsobí další růst ceny až do doby, než nastane bod zvratu. Názory účastníků trhu se proto někdy stávají sebenaplňujícím proroctvím.

Odkaz na celý rozhovor


J. Kaška: Itálie je neinvestovatelná, věřím Řecku a Španělsku

Člen poradního výboru, Charles Bridge Global Macro Fund

Nejvíce fandím NASDAQu, Indie je pro nás stále zajímavá. Středoevropský region je ve výborné kondici....

Odkaz na celý rozhovor

30.10.2016


Rozhovor s J. Hájkem

Portfolio manažer, Top Stocks

 Vami spravovaný fond oslávil 10 rokov. V čom spočíva vaše tajomstvo investovania?

JH: Jednoduchá odpoveď by asi bola, že sa mi doteraz darilo napĺňať zvolenú investičnú stratégiu, to znamená investovať do nesprávne ocenených výnimočne rastúcich spoločností:) Asi tažko by som dokázal identifikovať jeden faktor, ktorým by išlo tento výsledok jednoznačne vysvetliť..... 

Odkaz na celý rozhovor

24.10.2016


B. Soták: Vnímání rizik se mění, můžou za to centrální banky

Analytik, Patria


J. Skryja: Investiční příležitosti vidíme ve firmách se střední či menší tržní kapitalizací 

Portfolio manažer, Verdi Capital

Do čeho byste sám nyní investoval: do akcií, nebo dluhopisů?

Investoval bych do akcií firem, které jsou rozumně oceněny a mají do budoucna možnost dalšího růstu. Věřím, že takové firmy se dají najít i v současné pokročilé fázi býčího trhu a mohu u nich dosáhnout zajímavých výnosů. Dluhopisům bych se nyní spíše vyhýbal....

Odkaz na celý rozhovor

9.10.2016


Jak investovat do akcií podle Daniela Gladiše

Rozhovor pro protál Na volné noze


M. Zelina: Nebál bych se investovat do české koruny

Místopředseda představenstva, Privatbanka

Výhled pro měny? Nebál bych se držet část aktiv v dolaru a tuto pozici nezajišťoval. Po zvýšení sazeb čekám určitou euforii a pohyb v jednotkách procent. Lokální měny? Investovat do lokálních měn? Výjimkou je česká koruna. Těžko oslabí, s až poloviční pravděpodobností naopak skokově posílí. Konec intervencí čekám i náhle, říká v rozhovoru pro Roklen24 šéf privátního bankovnictví slovenské Privatbanky Miron Zelina a řečník listopadové České investiční konference.

Odkaz na celý rozhovor 

31.9.2016


Petr Krčil: Nízké sazby ženou lidi do investic do akcií

Investiční ředitel, Art of Finance

Podle čeho vybíráte tituly a nástroje? Jaká je vaše investiční filosofie?

Naše investiční filozofie je jednoduchá - nakupovat podhodnocené měny a dluhopisy. Držíme se výhradně nejjednodušších produktů. Věříme na zásadní podhodnocení středoevropských měn. Forexový trh je na rozdíl od akciového "zero sum game", a proto je mnohem obtížnější dosahovat dlouhodobě dobrých výsledků. Upřímně bych poradil předat tuto starost někomu, pro koho je to radost.

Odkaz na celý rozhovor

22.9.2016


Růstové akcie a Top Stocks aneb Jak investuje Ján Hájek

Rozhovor pro portál Na volné noze


D. Gladiš: Akcie jsou nejlepší dlouhodobou investicí

CEO, Vltava Fund

Investujete jen do akcií - proč ne i jiné nástroje?

Má to několik důvodů. Za prvé, akcie jsou historicky daleko nejvýnosnějším aktivem a myslím, že ani do budoucna se na tom moc nezmění. Za druhé, akcie poskytují obrovskou škálu investičních možností a za třetí, velmi nás to baví. Nejsme fond, který by nabízel všechno všem, jsme fond, o kterém mohou investoři uvažovat pro akciovou část svých portfolií.

Odkaz na celý článek

9.9.2016


J. Hájek a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2015


D. Gladiš a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2015


J. Kaška a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2015


J. Skryja a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2015


M. Zelina a jeho investiční příležitost

Česká investiční konference 2015