Akcie, do kterých bych nikdy neinvestoval ...

Tesla má nespočet příznivců, ale i odpůrců. Právě do tohoto druhého táboru patří i Daniel Gladiš, který by nikdy do této akcie neinvestoval. Do jakých akcií by nikdy neinvestovali další řečníci České investiční konference? 

Michal Semotan: "Amazon ..."

Jan Šumbera: "Slovo nikdy dává definitivu, a ta dle mého do života nepatří. Lidé se mění, firmy se mění a měním se i já. Má rozhodnutí se tak v čase vyvíjí a nechci je přijetím definitivy nadobro uzavřít."

Radovan Vávra: "Dlouhý seznam, obecně emerging markets včetně Česka plus "stará ekonomika", automobilky, hotely, aerolinky..."

Mikuláš Splítek: "Takových je mnoho, z mnoha rozličných důvodů. Do velkých konglomerátů (např. BASF, Siemens, atd.), protože jsou složitě analyzovatelné a považuji za výhodnější sledovat jednotlivá témata skrze "pure-play" firmy. Do společností, jejichž byznys se mi zdá morálně pochybný (např. kasina, provozovatele věznic, on-line seznamky, payday půjčky). Do firem, které jsou vedeny lidmi, s nimiž nesouzním (z posledních setkání např. americký Polaris nebo německá Norma). Obvykle nekvituji ani, když je firma závislá na státních zakázkách, protože stát - kvůli nekontinuitě vedení a mnohým zájmům neekonomického charakteru - není příliš spolehlivý partner."

Jaroslav Brychta: "Teoreticky má každá akcie svou cenu, takže pokud je cena dostatečně nízká, nemám problém ji nakoupit. Prakticky to ale budou společnosti na pokraji defaultu. Snažím se jim vyhýbat."

Ján Hájek: "Neinvestoval bych do společnosti, jejíž trh je již za zenitem a tím pádem má velmi malý prostor pro růst svých tržeb a zisků. Jsem povahou růstový investor."

30. srpna 2020