Největší investiční chyby řečníků České investiční konference 2020

Kolikrát se vám stalo, že jste prodávali příliš nízko nebo naopak nakupovali příliš vysoko a pak jen z povzdálí sledovali, jak se vidina rychlého zisku ztrácí v nedohlednu. Na jaké investiční chyby trpce vzpomínají řečníci letošního ročníku České investiční konference (8. - 10. 11. 2020 v Praze).

Mikuláš Splítek z Erste Asset Management: "Bezpochyby můj úplně první burzovní obchod, kterým byl nákup warrantů na tehdejší Český Telecom. Sice jsem se naučil, jak složité je postihnout časovou hodnotu, ale ztratil jsem 95 % vložených prostředků. Od té doby jsem už nikdy s deriváty s pevnou dobou splatnosti neobchodoval."

Ján Hájek z Top Stocks: "Vždy jsem říkal, že asi mojí největší chybou bylo nezařazení společnosti Apple do původního portfolia v srpnu 2006 (byla to ta poslední společnost, kterou jsem při výběru vyřadil), resp. že mi trvalo až do prosince 2011, než jsem tuto společnost pochopil a investoval do ní. Vzhledem k tomu, kolik času jsem na její analýzu věnoval, tak jsem na to měl přijít dříve. Ale podobně mě mrzí, že jsem v roce 2012 nekoupil Adobe, nebo v roce 2016 Visu. V obou případech jsem si myslel, že dostanu lepší příležitost koupit si tyto skvělé společnosti."

Jan Šumbera z Odyssey 44: "Shortování akcií GSX Tedexchu. Šáhl jsem si při něm na zhoubnost vlastního ega, aktivaci syndromu oběti (systém je prohnilý a já dobrák jsem jeho obětí) i iracionalitu naděje. Prvotřídní investiční chyba a úžasná životní lekce."

Michal Semotan z J&T Banky: "Kombinovaná long pozice na akciích a dluhopisech NWR .... Velmi trpká zkušenost."

Radovan Vávra z Weyland Corporation: "Každé nedodržení vlastní investiční strategie, naštěstí už to dlouho nedělám. Naposled předčasné vystoupení z Bitcoinu s realizovanou ztrátou 4 mil CZK".

Jaroslav Brychta z XTB: "Udělal jsem spoustu chyb. Především několik špatných investic v těžařském průmyslu. Asi nejvíce mě ale štvou investice, které jsem chtěl udělat, neudělal a nakonec se ukázalo, že jsem je udělat měl. Dlouho jsem si nechal ujíždět třeba Amazon. Chyby jsou běžné. Důležité je ale nedělat takové, které vás budou budit v noci ze spaní. To se mi zatím naštěstí daří."

Daniel Gladiš z Vltava Fund: "Příliš dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomil, jak velké procento čínských akcií je založeno na podvodu a jak často jejich managementy bezostyšně lžou. Proto se jim už dlouho zcela vyhýbáme."


26. srpna 2020